KLANKBORD BODEMDALING

Waarom?

De Klankbordgroep is opgericht omdat er veel zorg is over het afhandelen van klachten door de NAM ten aanzien van de aardbevingen en bodemdaling. Waar kun je als burger terecht? Er is een Commissie Bodemdaling door Aardgaswinning van de provincie, de NAM, en een Technische Commissie Bodembeweging van de landelijke overheid.

Bovendien is het moeilijk vast te stellen of de schadevergoedingen voldoende en afdoende zijn. Bovendien weet de gemiddelde burger niet wat er nu precies zo’n 3 km beneden hem gebeurt. Ook niet welke invloed de methode van gaswinning heeft. Ook is er nogal eens onenigheid tussen het waterschap en de NAM over de schuldvraag.

Daarnaast  is het voor ons van belang te weten wat er eventueel weer in de grond terecht komt en of dit kan en welke consequenties dit heeft voor de bevolking. Kortom: er is te weinig informatie richting de burger.  

Doel

De klankbordgroep wil aldus verbetering ten aanzien van de volgende punten:

  1. Loketbeheer
  2. Schadeafhandeling
  3. Informatie richting bewoners

Punt 1

loketbeheer

De provincie heeft inmiddels toegezegd dat voor schademeldingen één loket ingesteld gaat worden.

Punt 2

schadeafhandeling

Deze dient door onafhankelijke instanties te gebeuren. Bovendien moeten de rollen van de NAM en het waterschap duidelijker worden. 

Punt3

informatie richting burgers

Dit kan door voorlichting van de NAM. Maar we weten dat dit geen onafhankelijk bureau is. Daarom willen we dat onafhankelijke instanties onderzoek doen en de uitkomsten aan de burger kenbaar maken. onder anderen ook ten aanzien van de discrepantie tussen het waterschap en de NAM.

Allerlei vragen komen hier onder anderen aan bod:

  • Wat gebeurt er op 3 km diepte?
  • Hoe sterk kunnen bevingen worden?
  • Hoe groot kan de schade worden?
  • Kunnen we proactief zijn ten aanzien van  bijvoorbeeld. bouweisen?

 De klankbordgroep verzamelt de vragen, de provincie coördineert ze en zorgt dat er een onderzoeksbureau met deze vragen aan de slag gaat. De bedoeling is dat er aanbevelingen worden gedaan ten aanzien van  bouwen, waterhuishouding, sloten, planten van bomen, enzovoorts

De onderzoeksopdracht ligt nu bij de overheid. Er is een stuurgroep opgericht en het wachten is nu op verdere ontwikkelingen. 

Historie

De Stichting Dorpsbelangen Middelstum vraagt aan de verse burgemeester tijdens een kennismakingsgesprek op 3 november 2003 of de gemeente zich sterk kan maken voor de afhandeling van schade ontstaan door aardbevingen. Hij vertelt dat de NAM heeft toegegeven dat de bevingen worden veroorzaakt door bodemdaling door gaswinning. Hij onderschrijft het idee van SDM om foto’s en/of films van door bodemdaling aangetaste huizen te maken.

Als actiepunt van SDM komt dan het voorstel om officieel een aanvraag te doen bij de gemeente of en hoe men mee kan denken over dit probleem. 

24 november 2003: informatieavond in Vita Nova te Middelstum met als onderwerp:

Aardtrilling in de gemeente Loppersum (aanwezig: KNMI, gemeente  Loppersum, ci. Bodemdaling    door Aardgaswinning, NAM, TCBB)

15 november 2004: informatieavond in Vita Nova te Middelstum met als onderwerp:

Bodemdaling (aanwezig onder anderen: KNMI, gemeente Loppersum, ci Bodemdaling, waterschap            Noorderzijlvest, TCBB, RUG.)

Naar aanleiding van deze info-avonden worden in december 2004 contacten gelegd met Frits van den Berg en Theo Jurriëns van de RUG. De slogan “Niet zeuren we meten zelf onze scheuren” is de basis voor de groep die scheurmeters plaats bij ongeveer 20 inwoners, om en nabij Middelstum.

Deze groep resulteerde onder de Natuurkundewinkel van de universiteit. Helaas zijn ondanks acties en protesten, zowel door SDM als de gemeente, 4 wetenschapswinkels gesloten. Een nogal rigoureus afgeslankte afdeling mag nog blijven. Er is door ons aan de provincie gevraagd om de actie scheurmeters financieel te blijven steunen. Dit is gelukkig voor de komende jaren garant gesteld. Jan Veenstra is de coördinator van deze groep die regelmatig foto’s maakt van de scheuren.

 Op 12 juni 2006 is een gesprek geweest tussen de provincie, bij monde van Dhr. Musschenga, en Jan Veenstra van de groep scheurmeters en ondergetekende van SDM. Tijdens dit gesprek kwam naast de vraag over voortzetting van de scheurmetergroep ook de vraag om onderzoek naar de gevolgen van aardgaswinning. De laatste vraag werd afgedaan met de mededeling dat de commissie Bodemdaling zich reeds met deze zaken bezighield. 

Op 2 oktober 2006 wordt een brief aan het college en de raad voorgelezen met het verzoek om te komen tot het instellen van een werkgroep die zich gaat bezinnen over de vorm waarin de burgers duidelijke, gedegen en bruikbare voorlichting kunnen krijgen.

Op 20 november daarop bezoekt de provincie. Loppersum. We krijgen spreektijd over de gevolgen van aardbevingen.

 Oprichtingsvergadering Klankbord Bodembeweging

De oprichtingsvergadering van de werkgroep die zich uiteindelijk Klankbord Bodembeweging zal gaan noemen vindt plaats in Loppersum in het gemeentehuis.

De leden van de klankbordgroep komen uit: Loppersum (Albert Rodenboog), Westeremden (Reinder Dijk), Huizinge (Toni van Batenburg), Stedum (Jelle van der Knoop), Westerwijtwerd (Koos de Vries), Toornwerd (Jan Veenstra) en Middelstum (Hilda Groeneveld). De Vereniging Groninger Dorpen is vertegenwoordigd door Marko Datema uit Middelstum. 

Nadat de groep is opgericht zijn er nog diverse vergaderingen geweest om zaken op elkaar af te stemmen. De onderzoeksvragen dienen zeer zorgvuldig te worden geformuleerd en de politiek zal ons moeten willen steunen ten aanzien van het financieren van de kostbare onderzoeken.

De gesprekspartners zijn: de NAM, het Waterschap, het KNMI, de provincie (Commissie Bodemdaling) en de Technische Commissie Bodembeweging (TCBB). Burgemeester Rodenboog is de contactpersoon.

Zogauw er meer duidelijkheid is wordt de raad geďnformeerd. 

Bron: Hilda Groeneveld (19 december 2007)