Startpagina Bedrijven Plattegrond  Middelstum TV  Nieuwspagina  Agenda Tiplijn Colofon  Zoeken

 

Overweldigende belangstelling voor “De Boderijders en Beurtschippers”

Nog nooit was de bovenzaal van Ewsum zo vol als afgelopen woensdagavond tijdens de lezing over “de boderijders en beurtschippers” van buschauffeur Wim Mollema uit Leens, het was er bomvol.

Meer dan 100 mensen waren er op afgekomen en een aantal kon maar amper een plekje vinden, ook de fotograaf had weinig ruimte, om een mooie foto te maken, dan maar achter de bar met koffie kannen en cake om toch een foto te schieten. Vol vuur verteld Wim Mollema, zoon van boderijder Geert Mollema, deze avond over het hele reilen en zeilen van de boderijders en beurtschippers die vroeger door de provincie trokken. De boderijders en beurtschippers hadden allemaal hun eigen route in de provincie en hadden zo ook hun vaste klanten dit waren vaak de winkeliers, boeren en fabrieken. Aan de hand van een schat aan foto’s van trekschuiten, hondenkarren, auto’s en vrachtwagens kwamen de verhalen los.
De honden, die niet waren gebouwd op het zware werk, liepen met doorbloede pootjes voor de kar om kleine pakjes te vervoeren, het was een hele vooruitgang toen het paard en wagen zijn intrede deed, en helemaal toen de auto kwam met 25 km per uur. Later kwam het openbaar vervoer met een eerste en tweede klas en kwam de bagage boven op het dak. Het was altijd een gezellige drukte op de verzamel plaatsen in de stad, vooral op het Zuiderdiep was het op de dinsdagmorgen een drukte van belang “gain deurkommen aan”. Op de marktdagen dan puilde de binnenstad helemaal uit, er waren in 1930 maar liefst 286 boden die reden op Groningen en in dat jaar waren er 150 beurtschippers die op Groningen voeren.

Tijdens zijn verhalen weet Mollema het publiek erbij te betrekken door af en toe wat vragen te stellen en dan blijkt dat er veel kennis in de zaal aanwezig is. Een speciale plaats kregen de vroegere Middelstumer boderijders Moorlag en Tuitman en beurtschipper Linstra deze avond toebedeeld. Een aantal nazaten van Moorlag, Tuitman en Linstra, die deze avond aanwezig waren, konden Mollema veel informatie verstrekken. Ontzettend veel fotomateriaal werd er getoond van de Middelstumer bedrijfjes. Haast het volledige autopark van Moorlag passeerde de revue en dat Tuitman het niet zo nauw nam met de hoogte van de belading staat voor altijd vereeuwigd.

Door zijn enthousiasme weet de heer Mollema het publiek de hele avond op een humoristische manier te boeien en af en toe was het gieren van het lachen. De reactie van het publiek op een foto van Jan Moorlag, in ribkoord broek en vest, was een feest van herkenning, want zo kon heel Middelstum hem. H.Hofman heeft nog een speciaal gedicht voor Moorlag geschreven toen deze met pensioen ging.

Boderieder Moorlag gait mit pensioun
Geern verteld hai nog over vrouger doagen
Minsken duurden dou alles wel vroagen
Moorlag kon zwiegen en was n man van fatsoun

Nooit het n breukband weer zo makkelk zeten
as Moorlag ain mit oet Grunnen brocht
Veur veul lu het r ok n nij pakje oetzocht
Nooit zol r ien Stad n bodschop vergeten

Oom Kloas har gain tannen en koezen ien mond
Dat is op n duur veur n Minsk nait gezond
Mor ien n rais noer Stad, dat kinnen ie wel snappen,
har ol boas van dik tachtig gain zin
“Moorlag” vroug r, “ie rieden er mörgen toch hin
kinnen ie doar nait even veur mie happen”

Bron & foto's: Historische Vereniging Middelstum (25 januari 2015)

Heeft U een bericht of tip voor onze website? KLIK HIER

Sitemap (overzichtpagina Middelstum-info)

 vorige pagina