Leden klankbordgroep bodembeweging komen “uit de kast”

Het ging met zang en moppen maar de leden van de klankbordgroep bodembeweging wisten het publiek wel te bespelen. Vrijdagavond 29 mei was er een avond georganiseerd door deze groep bij het, inmiddels beroemde, Café van Lacum.

Eerst was er een poppenkastvoorstelling voor de kinderen en het verhaal ging natuurlijk over de gaswinning en de gevolgen daarvan.  De poppenspelers wisten de kinderen erg te boeien want het was muisstil tijdens de voorstelling. Daarna was er de zang en tussendoor werd een mop getapt wat er wel inging bij menigeen.

Aansluitend werd er een lezing gehouden door een viertal leden van de klankbordgroep en na afloop kon men zijn/ haar naam noteren als men geïnteresseerd was om een eventuele vereniging op te richten om mensen te hulp te komen bij bijvoorbeeld schademeldingen enzovoort.

Hieronder geeft de klankbordgroep een duidelijke uitleg.

Klankbord Bodembeweging:

wie zitten er in, wat is het doel en wat is er tot nu toe gebeurd?

Klankbord Bodembeweging

Het Klankbord Bodembeweging is ontstaan vanuit de Stichting Dorpsbelangen Middelstum, omdat er na de bevingen in 2003 weinig informatie, maar wel veel zorg was over de gevolgen van de aardgaswinning nu en in de toekomst en het afhandelen van klachten n.a.v. de aardbevingen en bodemdaling door de NAM. De oprichtingsvergadering van de werkgroep die zich uiteindelijk Klankbord Bodembeweging zou gaan noemen vond plaats op 15 januari 2007  in het gemeentehuis te Loppersum.

Burgemeester Rodenboog bood aan de coördinatie te verzorgen tussen ons en de provincie, waar wij hem zeer erkentelijk voor zijn.

De bestuursleden van de Klankbordgroep zijn: Jan Veenstra (afgevaardigde van Toornwerd), Marko Datema (van de Vereniging Groninger Dorpen), Toni van Batenburg (Huizinge), Koos de Vries (van Westerwijtwerd), Hilda Groeneveld (van Middelstum)) en Jelle van der Knoop (van Stedum).

Het woord klankbord wil zeggen dat  we een klankbord zijn van de bewoners, niet van de NAM of de overheid. Wij treden ook niet op als contactpersoon tussen de bevolking en de instanties. Wat we wel willen is om samen met de bevolking ervoor te zorgen dat bepaalde zaken goed geregeld worden.

Het doel van het Klankbord

De klankbordgroep wil onder andere verbetering t.a.v. de volgende punten:

  • de schadeafhandeling
  • de informatie richting bewoners

We willen graag dat de provincie zorg draagt voor een loket, waar mensen met hun vragen terecht kunnen. Ook denken we aan het opzetten van een web-site.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Er zijn zo veel zaken die te maken hebben met de gaswinning, bijvoorbeeld: de ecologische gevolgen, zoals de visstand, de eventuele mogelijkheden voor opslag van b.v. CO2, het zakken van de zeedijken, verbetering bouwvoorschriften, enz.

Naar aanleiding van twee informatie-avonden in Middelstum zijn in dec. 2004 contacten gelegd met Frits van den Berg en Theo Jurriëns van de Rijks Universiteit Groningen. De slogan “Niet zeuren we meten zelf onze scheuren” is de basis voor de groep die scheurmeters plaats bij ongeveer 20 inwoners, om en nabij Middelstum.

Jan Veenstra is de coördinator van deze groep die regelmatig foto’s maakt van de scheuren.

Schade door bodemdaling

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij, ontstaan vanuit Shell en Esso) heeft de provincie in 1984 een zak geld gegeven om de gevolgen door bodemdaling zo klein mogelijk te houden. De Provinciale Commissie Bodemdaling is geboren. Deze commissie zorgt voor schadevergoeding veroorzaakt door het dalen van het waterpeil i.v.m. de bodemdaling.

Schade door aardschokken

Schade kun je melden bij de NAM. Er komt dan iemand van een onafhankelijk bureau die onderzoek doet of de schade door gaswinning veroorzaakt is. De NAM neemt de schademeldingen aan en coördineert de afhandeling.

Daarnaast bestaat de TCBB: de Technische Commissie BodemBeweging, welke zetelt in Den Haag en door wie je een second opinion kunt laten doen.

Als dan ook de TCBB de klacht afwijst blijft de rechter bij grote conflicten de enige waar je een beroep op kunt doen.

We zijn in gesprek gegaan met de gemeente en de provincie.

Eerst hebben we de vragen die onder de bevolking leven op papier gezet, zoals:

  • moeten we ons zorgen maken over de toekomst?
  • kunnen we ooit nog een zwaardere beving verwachten?
  • hoe zit het met het grondwaterpeil door de bodemdaling?
  • neemt het aantal bevingen toe?

Al deze vragen zijn aan de provincie overlegd.

Uiteindelijk stemde de Provincie in met nieuw onderzoek. In dit onderzoek wordt bekeken of we ons zorgen moeten maken: of er eigenlijk wel voldoende kennis is over de effecten van de gaswinning.

TNO-Deltares doet het onderzoek en is bijna klaar.

Het onderzoek wordt begeleid door een stuurgroep. Hierin zitten. het Waterschap Noorderzijlvest, het KNMI, de Provincie Groningen, de Commissie Bodemdaling, de Technische Commissie Bodembeweging (TCBB) en de gemeente Loppersum.

Wij als Klankbordgroep mogen aanzitten, meekijken en commentaar leveren. Op zichzelf is dit een goede zaak en wij zullen er in ieder geval boven op blijven zitten.

Maar hoe goed dit onderzoek ook is, het zal nooit afdoende antwoord kunnen geven over kwesties als schadevergoeding en onzekerheid over de bevingen en de bodemdaling. Daar zijn we van overtuigd.

De belangen van de Groninger bevolking

Wij vinden dat wij als bewoners, in het bijzonder die in deze streek wonen, waar de meeste bevingen zijn, ons moeten organiseren. Wij stellen dan ook voor een vereniging op te richten, die de belangen van de Groninger bevolking zal behartigen.

Een vereniging zonder of met heel weinig leden stelt niets voor. Alleen wanneer er veel inwoners lid worden, kunnen we een vuist maken naar de NAM.

We willen daarom peilen in hoeverre er belangstelling bestaat voor het oprichten van zo’n vereniging. U kunt contact opnemen met het secretariaat:  telefoon: 0595-551829.

De werknaam voor de vereniging is G4:

Genoegdoening voor de Gevolgen van de Gaswinning in Groningen.

Bron: Team Middelstum-info & Klankbordgroep bodembeweging (01-06-2009)

Jan Lüürssen