ARTIKEL 12 STATUS GEMEENTE LOPPERSUM?

"GEEN RAMP, MAAR OOK GEEN HEMEL"

 
Het geld is op bij de gemeente Loppersum, het "huishoudboekje" komt maar niet op orde. Dan maar de Artikel 12 status aanvragen!

En over deze "artikel 12 status" was het thema van een voorlichtingsavond georganiseerd door het bestuur van de Christen Unie afdeling Loppersum.  Onder voorzitterschap van de Klaas Harink kwamen Gedeputeerde Rudi Slager, Wethouder financiën Jan Stoel en Fractievoorzitter Jan Bos van de Christen Unie aan het woord.

Bovenzaal zalencentrum Vita-Nova

Het Panel

Dat de financiën niet meer op orde te krijgen zijn bleek al in 2004 toen de begroting met veel "kunst en vliegwerk" sluitend werd gemaakt met een zeer slecht perspectief voor de komende jaren. Loppersum is immers een gemeente met weinig inwoners, veel grond, wegen, waterwegen en bruggen. Dus weinig inkomsten en veel kosten.

In 2006 kon de provinciale overheid niet akkoord gaan met de voorgestelde begroting voor dat jaar en werd de gemeente onder preventief toezicht van de provinciale overheid geplaatst.

In de zomer van 2007 werd een reële begroting gemaakt, met daarin opgenomen alle uitgestelde werkzaamheden, onderhoud en herstel van gronden, wegen, kanalen, bruggen enzovoorts.

Deze begroting geeft een tekort te zien van 5,7 miljoen.

Dus uit de problemen komen is er zonder hulp van de landelijke overheid niet mogelijk.

Wethouder Stoel vertelt dat de nota "Loppersum in evenwicht II" na overleg met de provincie in de la is gelegd en dat de gemeenteraad akkoord is gegaan met het aanvragen van de "ARTIKEL 12" status.

"Loppersum in evenwicht II" heeft in de hele gemeente Loppersum voor veel onrust en protest geleid. Vele inwoners waren bang dat door de voorgenomen bezuinigingen de hele gemeente Loppersum "minder leefbaar" zou worden zoniet onleefbaar. Een kaalslag in allerlei voorzieningen zou onvermijdbaar zijn.

Dhr. Klaas Harink

Gedeputeerde Rudi Slager en wethouder Jan Stoel

Een gemeente met een artikel 12-status is een Nederlandse gemeente die onder financiële curatele is gesteld door het Rijk vanwege een structureel slechte financiële situatie. Deze gemeenten krijgen van de rijksoverheid extra geld in ruil voor een streng financieel toezicht. Zo moeten de gemeenten met de artikel 12-status voor grotere uitgaven toestemming aan het rijk vragen. Artikel 12 is het 12e artikel uit de Financiële-verhoudingswet. Deze bepaling luidt als volgt:

Artikel 12
1. Onze Ministers kunnen, op aanvraag van een gemeente, aan de gemeente over een uitkeringsjaar een aanvullende uitkering verlenen.
2. Een aanvullende uitkering wordt slechts verleend indien de algemene middelen van de gemeente aanmerkelijk en structureel tekort zullen schieten om in de noodzakelijke behoeften te voorzien, terwijl de eigen inkomsten van de gemeente zich op een redelijk peil bevinden.
3. Onze Ministers kunnen voorschriften verbinden aan het besluit tot verlening van een aanvullende uitkering.
4. Onze Ministers kunnen een verleende aanvullende uitkering verminderen of intrekken indien:
a. de financiële positie van de gemeente verbetert;
b. de gemeente in strijd handelt met een wettelijk voorschrift dat betrekking heeft op de aanvullende uitkering, of met een voorschrift dat aan het besluit tot verlening van de aanvullende uitkering is verbonden.
5. De gemeente die een aanvullende uitkering heeft aangevraagd, of waaraan een aanvullende uitkering is verleend, neemt maatregelen ter verbetering van haar financiële positie.

Na goedkeuring van Artikel 12 status willen de overheden de begroting van de Gemeente Loppersum binnen 5 of 6 jaar weer gezond te krijgen.

Albert Arends vraagt aan het panel waarom zo lang gewacht is met de aanvraag van de artikel 12 status. Er wordt volgens Arends veel "Stille armoede" geleden. Er zijn toch zo veel "potjes" in Nederland en de Europese Unie?

Er wordt geantwoord dat het een kwestie van trots en schaamte zou kunnen zijn. Loppersum heeft haar best gedaan door allerlei bezuinigingen op personeel uit te voeren en samenwerking met andere gemeenten is en wordt gezocht.

Een andere vraag uit het publiek was hoe het verder gaat met Loppersum als de Artikel 12 status wordt opgeheven?

Dhr. Slager antwoord: Er wordt een lang traject uitgezet, het Rijk, de Provincie en de gemeente Loppersum houden de financiën intensief in het oog.

 

Een andere bezoeker had geen goed woord over voor de gang van zaken in de artikel 12 procedure. "Er zal wel weer een gemeentelijke herindeling komen en dan zijn we weer even ver". "De gemeente Loppersum moet zakelijker worden".

Gedeputeerde Slager ontkent in alle toonaarden dat hij er aan werkt om tot een gemeentelijke herindeling te komen.

De discussie duurde nog even voort en na de sluiting werd er nog druk nagepraat.

Al met al een boeiende avond waarop veel zaken duidelijker werden.

 

Bron: Team Middelstum-info (7 december 2007) Jan Lüürssen